En skenande inflation, stigande räntor, höga elpriser och krig i Europa. I skakiga tider som dessa är det lätt att känna sig maktlös inför allt vi inte kan påverka. Att känna sig trygg i sin egen situation och privatekonomi har kanske aldrig varit viktigare – och här spelar bufferten en nyckelroll.

KLICKA HÄR FÖR ATT BLI KUND

Vad är en buffert?

Buffert, krigskassa, emergency fund, trygghetskonto, sparkonto – kärt barn har många namn. En buffert är i regel en summa pengar som ligger tryggt och säkert på ett sparkonto, nära till hands om något oförutsett skulle hända.

Plötsligt händer det

Något oförutsett kan exempelvis vara att bilen går sönder, hunden behöver opereras eller att du blir sjukskriven. Det handlar om saker som händer i livet, med kännbara kostnader till följd. Om eller när oturen är framme är det väldigt skönt med en buffert på plats. Utan en buffert kan den plötsliga kostnaden resultera i dyra lån eller att man behöver sälja av pengar som är investerade på börsen, i fonder eller liknande. Då investeringar går upp och ner är det inte är säkert att du just där och då får tillbaka det investerade kapitalet.

På vilket konto ska jag ha mitt buffertsparande?

Hela idén med ett buffertsparande är att du enkelt ska kunna få tillgång till dina pengar när du behöver dem. Framför allt kan det bidra till en känsla av trygghet; vetskapen om att du har täckning, att det löser sig, om något skulle hända – det är något som får många att sova lite godare om natten. En buffert ska placeras på ett sparkonto med insättningsgaranti och ränta. På det sättet får pengarna möjlighet att växa (lite åtminstone) samtidigt som de skyddas av den statliga insättningsgarantin.

Hur stor buffert borde jag ha?

Storleken på en buffert är upp till var och en. På Lysa brukar vi som tumregel rekommendera två-tre månadslöner före skatt, men det kan vara olika beroende på vem du är och var du befinner dig i livet. Är du exempelvis förälder, bor i villa, har två bilar, husdjur, båt och sommarhus, då behöver du en betydligt större buffert jämfört med om du exempelvis är student som bor i en hyresrätt. Den viktigaste måttstocken är känslan av trygghet och vetskapen att du och de dina skulle klara sig om något jobbigt inträffar.

Kan jag buffertspara hos Lysa?

Ja, det kan du. Sedan några månader tillbaka erbjuder vi Lysa Sparkonto med rörlig ränta och insättningsgaranti. Logga in som kund och klicka på "Öppna konto" så kan du enkelt välja att öppna ett nytt sparkonto. Här finns även möjlighet att månadsspara, samt göra interna överföringar mellan spar- och investeringskonton.


Kom ihåg att investeringar i värdepapper och fonder alltid innebär en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.