Tidigare sparekonomen Claes Hemberg går in som delägare i Lysa. Med genuin erfarenhet av svenska sparare, under 20 år, kommer hans erfarenheter ge Lysa en extra skjuts. Här några raka frågor till Claes Hemberg:

BLI KUND
TILLBAKA TILL FRAMSIDAN

Varför Lysa?

Sparrobotar är en urviktig ny trend. De kommer att spara svenska folket både stora pengar och mycket oro. Därför har jag granskat dem noga under mina år som sparekonom. Den som vann med hästlängder i pris och funktion, var Lysa. När de nyligen frågade mig om att bli delägare svarade jag direkt ja. Den insyn jag fått sedan dess har övertygat mig ännu mer.

Behövs sparrobotar?

Absolut. Sparare behöver busenkla fondval, där de får rejäl tillväxt, utan utrymme att trampa fel. Lägg till de klart lägsta avgifterna vi sett till. Det är en helt ny generation sparbolag som verkligen behövs. Bara så kan stora grupper få mycket mer för sina sparpengar. Storbankerna vägrar ju sänka priser eller ge bättre sparformer.

Lysa har ett fokuserat utbud. Är det för litet?

Inte alls. Detta är vad djupt insatta men även helt nya sparare behöver. För många sparare är tyvärr ointresserade och behöver enkel stabil tillväxt till lågpris. En annan mindre grupp hobbysparare leker lätt bort sina sparpengar. De behöver en billig autopilot. Ett smart billigt utbud passar därför bägge. Det är också ett bra skydd mot alla oseriösa rådgivare, som bara säljer i egen sak.

Kan nya små sparrobotar slå jättarna?

Nya bolag kan använda teknik och forskning på ett nytt sätt. Bortom all internpolitik och historik. Därför får sparare hos sparrobotarna ofta en helt ny nivå på service, produkter och avgifter. En talande siffra är de nya bolagens startbudget. Lysa exempelvis byggdes med bara 3,5 miljoner kronor. Jämför det med alla miljarder som storbankerna varje år lägger på gamla it-system, dåliga fonder och pensionssäljarnas hemska provisioner. Här kan robotarna verkligen städa ordentligt.

Hur aktiv kommer du vara på Lysa?

I Lysa är jag aktieägare, inte anställd. Bolaget har redan rätt medarbetare för att växa många år framöver. Sedan får vi se hur jag kan bidra med tankar och erfarenheter. Det får växa fram.

Förutom Lysa, vad gör du nu förtiden?

Efter 20 år på Avanza, skaffar jag mig lite behövlig distans. Jag letar efter nästa stora grej, genom att träffa människor, prövar idéer, föreläser och skriva. Dessutom är jag delägare i flera bolag utanför börsen, coachar några vd:ar och har några styrelseuppdrag.

Är inte Lysa en konkurrent till din tidigare arbetsgivare?

Ja och nej. Lysa siktar in sig på storbankernas kärna; spararna som vill ha tillväxt men inte extrajobb och dyra prislappar. Här vänder sig sedan Lysa och Avanza till olika sparare. Lysa gör det billigt och enkelt. Avanza erbjuder billigt och valfrihet. Bägge behövs. Jag har aktier och sparpengar i bägge.

Hur ser framtiden ut för Lysa?

Spararna ger tummen upp. Första året tog Lysa in nära 10 000 nya sparare, vilket är dubbelt så snabbt som andra sparbolag i startfasen. Med den lilla 12 personer starka organisationen kan Lysa också ha breda fonder och låga priser som ingen annan. Det kan ge spararna betydligt mer för sparpengar och tid över till annat. Det är en djupt viktig samhällsnytta.

BLI KUND
TILLBAKA TILL FRAMSIDAN