Oktober var en ovanligt skakig månad för världens börser. Världsindex föll med 6,9 %[1] och svenska börsen föll med 7,3 %[1:1]. Det är det femte största fallet för världsindex en enskild månad sedan finanskrisen 2008 och den sämsta månaden sedan maj 2012[1:2].

alt

Att börsen faller med mer än 5 % under en månad är ovanligt men inte oväntat. Börsens kortsiktiga rörelser är omöjliga att förutspå eftersom de styrs av oväntade händelser och psykologi. Rörelserna i enskilda bolag har varit ännu större. Ett av världens högst värderade och hyllade bolag, Amazon, tappade i oktober mer än 20 % av sitt börsvärde[1:3]. Ett bra exempel på fördelarna med att sprida sina risker genom att inte ha alla ägg i samma korg!

Hur har det gått för Lysas kunder?

För Lysas del har vår aktieportfölj fallit med 5,5% och ränteportföljen var oförändrad 0,0 %. Under perioden januari till oktober 2018 är Lysas aktieportfölj upp med 4,6 % och Lysas ränteportfölj är upp med 1,2 %. Skillnaden mellan världsindex och Lysa Aktier beror i stor uträckning på att dollarn och euron har stärkts mot kronan vilket varit positivt för avkastningen i Lysa Aktier.

alt

Vi är glada att Lysas kunder i stor utsträckning har följt sina investeringsstrategier. I oktober slog vi återigen rekord i antal insättningar med 7 969 jämfört med 7 660 i september. Antal uttag ökade från 324 i september till 451 i oktober.

Ska jag göra något annorlunda?

Det korta svaret för de flesta är nej. Vi på Lysa ser det så här: Det är givetvis tråkigt när börsen faller, men det tråkiga har redan inträffat och det var omöjligt att förutspå att det skulle inträffa just igår. Imorgon är en ny dag då börsen kan gå upp eller ned. Vi investerar i aktier för att de, i genomsnitt, över tid ökar i värdet[1:4]. Vi investerar i räntor för att det är ett bra komplement till aktier som har lägre risk.

"Ska jag göra något? Det korta svaret för de flesta är nej"

Eftersom ingen vet hur marknaden kortsiktigt rör sig är det väldigt viktigt att ha en fördelning mellan aktier och räntor (risknivå) som passar just dig. En bra fördelning innebär att man varken tar för lite eller för hög risk. Då är nedgångar hanterbara och uppsidan finns där för de som har möjlighet att investera i aktier när börsen ökar i värde.

Om något har ändrats i din personliga situation kan du enkelt berätta det för oss på lysa.se under bedömningsunderlag i vänstermenyn. Klicka på "uppdatera konto" så får du ett uppdaterat investeringsförslag. Det är också enkelt att direkt ändra din fördelning i högermenyn "ändra fördelning".

alt

Om du har frågor eller funderingar är du varmt välkommen att ringa till oss på 08-525 035 70 eller maila till kontakt@lysa.se. Du kan också maila mig direkt på patrik.adamson@lysa.se

BLI KUND
TILLBAKA TILL FRAMSIDAN

Källor:

Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.


  1. Här har vi gjort en analys på hur avkastningen på Stockholmsbörsen har varit historisk för olika tidsperioder ↩︎ ↩︎ ↩︎ ↩︎ ↩︎