Rysslands invasion av Ukraina är förfärlig. Även om konsekvenserna för Ukraina och det mänskliga lidandet måste stå i centrum så förstår vi att det även kan leda till frågor för dig som kund, så som “hur ska jag tänka/göra med mitt sparande?“.

KLICKA HÄR FÖR ATT BLI KUND!


Det är naturligt att känna oro

Först och främst vill vi vara tydliga med att våra tankar just nu går till det Ukrainska folket. Vi kan inte ens föreställa oss den extrema situation och det lidande som de får utstå. Även om frågor gällande sparande, avkastning och fonder känns små i sammanhanget vill vi på Lysa, mitt i detta osäkra läge med nya attacker, uppdateringar och sanktioner, passa på att påminna dig om vikten att hålla fast vid din långsiktiga sparplan och inte låta känslorna ta över.

Låt inte känslorna styra

Såvida ingenting har förändrats i din sparplan så är vår rekommendation att följa planen, oavsett vad som händer. Om planen fortfarande är att spara till barnen, eller pensionen, eller sommarstugeköpet om 10 år, och din risknivå är anpassad därefter – är vår rekommendation att inte gå in och förändra din portfölj eller ta ut pengarna i panik. Fortsätt att månadsspara och försök att inte låta händelser vi inte kan kontrollera påverka detta. Det är lättare sagt än gjort. Det enskilt största misstaget som sparare gör är att låta känslor påverka strategin, bl.a. genom att sälja när värdet har gått ner och sen gå in igen när värdet redan har hunnit gå upp.

Zooma ut och få perspektiv

När det kommer till sparande och börsnedgångar är det lätt att zooma in och blåsa upp det röda. Som långsiktig sparare är tiden din allra bästa vän och så är även fallet när det kommer till att få perspektiv på kortvariga upp- och nedgångar. De blåa pilarna i bilden nedan pekar ut några branta nedgångar de senaste åren till följd av bl.a. höjda räntor, brexit, handelskrig och införandet av tullar, spridningen av covid-19 eller som nu, invasionen av Ukraina.

Ingen vet vad som kommer att hända

Läget i Ukraina är akut och osäkert. Ingen vet hur situationen kommer att utvecklas och ingen vet hur börsen kommer gå imorgon eller om ett år. Det vi däremot vet är att när det kommer till långsiktigt sparande så är det viktigt att hålla sig till planen och inte låta känslorna styra. Kom ihåg att resan är lång och att det är betydligt mer sannolikt att börsen kommer komma igen och fortsätta utvecklas, snarare än att allt helt går under.

Vi finns här för dig om du vill prata. Mejla kontakt[at]lysa.se eller ring oss på 08-525 035 70.


Lästips:

Vad händer om världen inte går under?
Från augusti 2019: oro på marknaden till följd av införande av handelstullar

Vad händer om världen inte går under (den här gången heller?)
Från februari 2020: oro på marknaden när Coronaviruset började spridas

Ingen kan se in i framtiden – därför ska du välja Lysa
Från oktober 2020: oro på marknaden inför stundande presidentval i USA

BLI KUNDTILLBAKA TILL FRAMSIDAN


Photo by Luke Pamer on Unsplash

Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.