Ända sedan tidernas begynnelse har människan spekulerat i framtiden och hur den kan komma att påverka deras liv, intressen och investeringar. Men vårt jobb är inte att spekulera i vad som kanske kan hända – det är att se till att ditt sparande är förberett för att precis allt kan hända.

KLICKA HÄR FÖR ATT BLI KUND

Varje dag händer det saker som påverkar våra nyhetsflöden, liv, sinnen och investeringar. Ibland mycket, ibland lite, ibland inte alls. Det kan vara att nya bolag startas, eller att andra går i konkurs. Att något land går ur en internationell union, eller att något annat kommer in. I en viss del av världen sprids en andra våg av ett virus, och i en annan del av världen sprids det inte alls. Och mitt upp i allt detta är det presidentval i världens största ekonomi.

Med anledning av presidentvalet i USA har flera kunder hört av sig och frågat vad vi tror om det och vad vi tycker att de borde göra. Ska de vänta med att göra en insättning tills efter valet? Ska de satsa på det ena eller det andra? Det enda raka, enkla, och tråkiga svaret som vi kan ge är: vi vet inte.

Vi vet inte

Vi vet inte om det blir Joe Biden eller Donald Trump som kommer vinna det amerikanska valet. (Ingen vet.) Vi vet inte vad som kommer hända sen, om den ena vinner över den andra. (Ingen vet.) Vi vet inte vilka bolag eller marknader som kommer gynnas eller missgynnas av utgången, eller hur det påverkar ditt sparande. (Ingen vet.)

Vi vet att vi inte vet

Det som skiljer oss från många andra aktörer, både bland förvaltare och "experter", är att vi är medvetna om att vi inte vet. Det här gör att Lysa inte passar alla, utan bara de som köper idén om att det inte går att se in i framtiden. Vårt jobb är att se till att ditt sparande är förberett för att precis allt kan hända. Därför är vår förvaltning baserad på fyra fundamentala regler: betala låga avgifter, investera brett, ha ett sparmål och fullfölj planen.

Vårt jobb är inte att spekulera i vad som kanske kan hända – det är att se till att ditt sparande är förberett för att precis allt kan hända.

Det vi vet

För det enda vi med säkerhet kan veta om framtiden är att det kommer fortsätta hända saker. Bra, dåliga, konstiga, oväntade, galna, spännande, märkliga, roliga, otroliga, logiska, ologiska saker. Och att informationen om allt det som händer kommer att fortsätta växa. På bloggar, forum, flöden, löpsedlar, i poddar, grupper, fikarum och dagstidningar kommer vi att kunna fortsätta läsa om det som kan komma att förändra och omkullkasta allt, eller till och med göra så att världen går under (igen).

Att spara är att inte spekulera

Att spekulera på börsen genom att exempelvis försöka tajma marknaden eller hitta enskilda gömda vinnaraktier är både roligt, spännande och engagerande. Det är inget fel med det. Men Lysas tjänst är byggd för sparare, inte spekulanter. Och det finns några väsentliga skillnader mellan just spekulanten och spararen.

Medan spekulanten tror att det är möjligt att förutse och tjäna pengar på marknadens nycker och rörelser, har spararen förstått att man inte kan förutspå börsens kortsiktiga svängningar. Medan spekulanten rycks med i experters åsikter och satsar friskt på enskilda aktier, har spararen en plan och förstår värdet av att aldrig lägga alla ägg i samma korg.

Att ha en sparplan och hålla sig till den, är varken särskilt roligt, spännande eller engagerande. Men det är ett evidensbaserat och smart sätt att spara på. Det är också därför vi brukar säga att smart sparande inte är spännande.


BLI KUND
TILLBAKA TILL FRAMSIDAN

Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Photo by Markus Winkler on Unsplash