“Du erbjuds att investera hela ditt sparkapital i tillgångar som förväntas ge en avkastning på 6 % under 1 år. Det finns dock en risk att du kan förlora 20 % av ditt sparkapital. Hur väl motsvarar det din riskbenägenhet?”


Rätt risk

Det här är ett par av de frågor som vi ställer till alla våra nya kunder innan vi tar fram ett individanpassat investeringsförslag. Frågan i sig låter kanske en aning torr och teoretisk. Men när börsen i praktiken sätter oss och vårt sparande på prov, så som den gör just nu, är det en viktig frågeställning att ha med sig för att inte plötsligt börja agera impulsivt och avvika från den långsiktiga sparplanen. Att ha rätt risknivå i sitt sparande är extremt viktigt för att vi ska ha rimliga förväntningar, kunna följa planen och samtidigt sova gott om natten. Tumregeln är att ju längre sparhorisont du har i ditt sparande, desto högre risk kan du ta.

Hög risk känns bra när börsen går upp

Och om det är en sak som förenar alla sparare, i synnerhet de med stor andel aktier, så är det att vi älskar när börsen går upp. Att logga in och se våra sparpengar växa, med stora gröna pilar rakt upp, känna att allt är på väg åt rätt håll (uppåt, framåt) och att vi har fattat helt rätt beslut, det är en riktigt härlig känsla.

Hög risk känns jobbigt när börsen går ner

Om hög risk i uppgång känns lätt så känns hög risk i nedgång tuffare. När börsen dyker och krockkuddarna i form av räntefonder är få till antalet, blir portföljens fall följaktligen större. Ingen sparare i världen tycker det är kul när deras sparpengar tillfälligt minskar i värde och enligt beteendeforskning (loss aversion) känns nedgångar dessutom sämre, än vad uppgångar känns bra.

Tänk efter innan du handlar

När börsen går upp blir vi glada. När börsen går ner blir vi ledsna. Det är så det fungerar. Självklart kan vi bli besvikna, oroliga och stressade när det faller. Och en impuls många får är att då gå in och ändra reglerna i sin sparplan - antingen genom att justera fördelning, eller att fly i panik och sälja av sina tillgångar. Det är sällan en bra idé. Det jobbiga (nedgången) har redan hänt och det enda sättet att på riktigt påverkas av tillfälliga nedgångar, det är sälja av innehaven och därigenom realisera förlusten.


Följ (nästan) alltid din sparplan

Om något har förändrats i din sparplan är det viktigt att du går in och uppdaterar din lämplighetsbedömning, så att vi kan ta fram ett nytt investeringsförslag baserat på den nya situationen. Men om premissen för ditt långsiktiga sparande är intakt, ex. spara till barnen, barnbarnen, pensionen eller ett långsiktigt månadssparande utan direkt mål, då är vår rekommendation, som alltid, att följa din sparplan och inte försöka tajma marknadens upp- och nedgångar.

Perspektiv

Vi investerar på börsen för att den på sikt ska generera en positiv avkastning och få våra sparpengar att växa. Men den årliga snittillväxten om 5-6 % sker som vi alla vet inte kvartal för kvartal eller år för år. Det är inget vackert spikrakt streck som sakta och stadigt går snett uppåt, utan snarare en volotativ resa med upp- och nedgångar. Men i snitt och över tid, har börsen historiskt sett haft en uppåtgående trend.

Vi behöver inte gå längre tillbaka i tiden än förra året för att se hur (fantastiskt) skakigt det kan se ut: under 2019 steg Stockholmsbörsens totalindex (OMXSGI) med otroliga +36 %. Hittills i år har den skakat åt andra hållet och har, i skrivande stund (10/3-2020), gått ner med -10 %. Ser vi till utvecklingen de senaste 3 åren, har den stigit med +22 %. Exakt när det svänger upp eller ner vet ingen. Time in the market beats timing the market.

Tänk längre

Under börsens tillfälliga rus eller ras, kan det ibland vara nyktert tröstande att ta ett steg tillbaka och tänka lite längre - gå ifrån dagliga inloggningar och uppdateringar, till att mentalt förflytta sig till den plats och det år då vårt sparande kommer i mål. Då, om det är år 2027, eller 2035, eller 2050, kommer de senaste veckornas branta nedgångar (och även 2019 års triumferande uppgång), att se ut som små hack i kurvan - samma kurva som i snitt, över tid med största sannolikhet har gått upp mellan 5-6 % per år. Men det är då och nu är nu. Och imorgon är en ny dag och då kan börsen gå upp eller ner, ingen vet. Lycka till med ditt sparande.

Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

BLI KUND
TILLBAKA TILL FRAMSIDAN